Business Kuopio

 

Pohjoissavolainen ravintolayrittäjä Jarna Kaplas on Vuoden nuori yrittäjä 2019

27.5.2019

Vuoden nuori yrittäjä 2019 on konttiravintola Mortonin yrittäjä Jarna Kaplas (32) Pohjois-Savosta. Vuoden nuori yrittäjä -kilpailu ratkesi Nuorten Yrittäjien Get Together -tapahtumassa Kauhavalla lauantai-iltana 25.5.2019.

Jarna Kaplas nosti Mortonin Rautalammilta maanlaajuisesti tunnetuksi brändiksi

Vuonna 2010 perustetun yrityksen tarina on ollut mielenkiintoinen, vauhdikas ja monikäänteinen. Konttiravintola Morton on erinomainen esimerkki siitä, kuinka pienestä maalaiskunnasta lähtenyt yritys voi nousta maanlaajuisesti tunnetuksi brändiksi. Se toimi ensin pelkkänä kivijalkaravintolana Rautalammilla ja lähti siitä nopeasti ja vahvasti kasvamaan konttiravintoloiksi eri puolille Suomea. Merikonttiravintolan voi viedä paikkoihin, joihin kiinteät rakennukset eivät sovi.

Vihreät arvot ja kierrätysperiaate ovat trendikkäitä ja ne on osattu hyödyntää liiketoiminnassakin hienosti. Yritys on tehnyt vaikuttavaa kasvua erityisesti siihen nähden, että se on toiminnassa vain toukokuusta syyskuuhun. Tuomariston mukaan Jarna Kaplaksen asenne ja intohimo kehittää ja monistaa toimintaa yhä uusille paikkakunnille on merkki periksiantamattomuudesta ja kovasta tekemisen meiningistä. Sesonkiaikana Mortonissa työskentelee 50 työntekijää viidellä eri paikkakunnalla.

– Morton sai alkunsa 2010, kun perustin parin kaverini kanssa ravintolan Rautalammille, joka on pieni kunta Pohjois-Savossa. Vähän meissä oli ehkä sellaista suuruudenhulluutta, kun päätettiin, että ravintolan koko on kymmenen prosenttia koko kunnan asukasluvusta. Haluttiin kokeilla, että mihin meidän rahkeet oikein riittävät ja tällä tiellä me ollaan parhaillaan, Jarna Kaplas kertoo.

– Tärkeimpiä juttuja ovat burgerit, ja sitten me olemme tunnettuja myös hauskoista tarinoista, hän jatkaa.

Kaplas kertoo, että Mortonia perustettaessa siitä oli tarkoitus tehdä samalla Suomen paras keikkapaikka. Esimerkiksi nyt jo uransa lopettanut rockyhtye PMMP tuli Mortoniin keikalle muutaman viikon varoitusajalla, ja liput myytiin seitsemässä minuutissa loppuun.

– Toivon, että rohkaisen omalla esimerkilläni nuoria tavoittelemaan omia unelmiaan, Kaplas summaa.

Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen iloitsee maakuntaan saadusta tunnustuksesta.

– Tämä tunnustus meni aivan oikeaan osoitteeseen. Jarna Kaplaksen kehittämä täysin uusi ravintolakonsepti on erinomainen esimerkki siitä, että menestyäkseen täytyy rohkeasti erottautua muista.

– On ilo nähdä, että pohjoissavolaiset menestystarinat pääsevät esille. Palkinto on mukava jatkumo syksyiselle valtakunnalliselle Vuoden Yrittäjä -palkinnolle, joka tuli Elcoline Groupille Varkauteen, Nykänen jatkaa.

Finaaliviisikossa yrityksiä monelta toimialalta

Toiseksi kilpailussa ylsi Lehmus Roastery -kahvipaahtimoa vetävä Arttu Muukkonen Etelä-Karjalasta ja kolmanneksi keskisuomalainen Johannes Karjula, jonka yritys Trustmary Group auttaa parantamaan asiakaskokemusta

Vuoden nuori yrittäjä palkittiin 20 000 eurolla, toisen sijan saaja 7 000 eurolla ja kolmannen sijaan saaja 3 000 eurolla. Palkintorahat mahdollisti Yksityisyrittäjäin säätiö. Finaaliin pääsivät myös Espoossa toimiva kalakauppias Max Grönholm, 31, sekä marja- ja vihannestilaa pyörittävät Tiina ja Mikko Kohonen (30 ja 33) Etelä-Savosta. He saavat mentorikseen sarjayrittäjä Kim Väisäsen.

Palkintoraatiin kuuluivat viime vuoden kilpailun voittaja, Laten Koneen yrittäjä Lasse Saarenpää, sarjayrittäjä Kim Väisänen, SGN Groupin ja Yksityisyrittäjäin säätiön Sam Nieminen ja Suomen Yrittäjien kenttäjohtaja Mari Kokko.

Lisätietoja:

  • Savon Yrittäjät, Arto Nykänen, toimitusjohtaja, 044 3680 501, arto.nykanen(at)yrittajat.fi
  • Emäpitäjän anniskeluravintolat/Konttiravintola Morton, Jarna Kaplas, yrittäjä, 040 963 8757, jarna(at)morton.fi

Tilaa uutiskirje