Business Kuopio

 

Startup-hengen nostatusta hiihtohississä

16.5.2017

Tahkolla huhtikuun 21. päivänä järjestetyn Ski Lift Pitchin idea oli siirtää hissipuhe hiihtohissiin. Pitsausten tarkoituksena oli vakuuttaa vieressä istuva sijoittaja ja yrittää saada liikeidealleen rahoitus. Yleensä hissipuhe pidetään normaalissa hississä, mutta kauppakamarin kasvuyritysvaliokunnassa ajattelimme, ettei runsassanaisille savolaisille lyhyt hissimatka riitä, vaan heidän täytyy saada pitsata koko matka Tahkovuoren huipulle. Tahko Ski Lift Pitchistä jalostui kilpailu, jossa kaksi startup-yrittäjää pitsaa kolme minuutin ajan sijoittajalle ja heistä toinen eteni kohti iltafinaalia.

Kuva: Pohjois-Savon liitto

Mukana oli 30 rahoitusta etsivää yritystä ja tuomareina tunnettuja sijoittajakasvoja: Riku Asikainen, Ari Lahti, Tarja Tikkanen, Anssi Lehikoinen, Sampsa Laine ja Jari Osmala. Tahkon pitsausfinaalin voittajaksi suoriutui kuopiolainen Heart2Save, joka valmistaa sydämen rytmihäiriöitä tunnistavaa sovellusta. Yrityksen lisäksi finaaliin pääsivät Popit Oy, Ownsurround Oy, Broadbit Batteries Oy, Uef metabolomics analytics sekä BMS Engineering Oy. Voittajalle oli maineen ja kunnian lisäksi tarjolla yli 10 000 euron edestä palkintoja: toimitilaa Technopolikselta, koulutusta ja konsultointia Kuopion alueen kauppakamarilta, Lukander Ruohola HTO:lta, DataGroupilta, Call to Actionilta ja Talentreeltä sekä varattu paikka Nordea Venture Fundinging tapahtumaan.

Nyt Tahko Ski Lift Pitch on takana ja on arvion aika. Järjestelyt olivat luonnollisesti kauppakamarin pienelle henkilökunnalle iso ponnistus. Paikkana Tahkon hiihtorinne oli erityislaatuinen, mutta ei toki helpoin; huomattavasti helpompaa olisi varata auditorio, ilmoittaa cateringille osallistujamäärä ja vetäistä roll up pystyyn. Mutta ei se kovin omaperäistä olisi. Tämän tapahtuman juttu oli juuri paikassa: irrottautua normaalista toimistoympäristöstä, nauttia maisemista, laskettelusta, ulkoilmasta sekä työn ja huvin yhdistämisestä.

Muutaman viikon makustelun jälkeen voi sanoa, ripaus ylpeyttä äänessä, että tapahtuma onnistui hyvin. Ensimmäistä kertaa järjestettynä suorastaan hienosti. Toki mukana oli alkukankeutta ja ennakoimattomia tilanteita, kuten järkyttävä räntäkuuro juuri sillä hetkellä, kun kaiken piti olla valmista ja hissipitsaukset alkoivat. Sade tietysti kasteli osallistujat ja sotki datayhteydet, jotka kuljettivat kuvaa ja ääntä hisseistä yleisölle. Tuulen vuoksi mikrofoneista kuului pelkkää suhinaa. Kymmenen minuutin epätoivon, pikakorjausten ja pahoittelujen jälkeen ohjelma rullasi taas suunnitellusti. Olimme startupeille tutun kokeilukulttuurin ytimessä ja katastrofaaliset ainekset muuttuivat hassuksi sattumukseksi.

Palautekyselyllä saimme tärkeiden kehitysideoiden lisäksi erään tuloksen, joka loi uskoa koko tekijäporukkaan. Tämä prosenttiluku osoitti, ettei kuukausien suunnittelu, stressaaminen, varmistelu, budjetointi ja panostukset ollut turhaa, vaan olimme vastanneet oikeaan tarpeeseen. Kyseessä oli kyllä-vastausten osuus kysymykseen ”Oliko tapahtumalla mielestäsi tilausta?” ja luku oli 100 prosenttia.

Siksi Tahko Ski Lift Pitch järjestetään myös ensi vuonna. Tervetuloa mukaan Itä-Suomen innostavimpaan startup-tapahtumaan 13. päivä huhtikuuta 2018 Tahkolle.

Pasi Ahtiainen

Kuopion alueen kauppakamari

Tahko Ski Lift Pitch – Startups meet investors in a ski lift (video)

 

Tilaa uutiskirje